Partiolainen pakkaa itse oman rinkkansa, jotta tietää leirillä missä kaikki tavaransa ovat. Aikuisen on hyvä olla mukana auttamassa nuorempia partiolaisia pakkaamisessa. Rinkan järkevä pakkaaminen on tärkeää sen kantomukavuuden ja käytön kannalta. Kaikkien varusteiden tulisi mahtua rinkan sisään tai kiinni rinkan remmeihin. Irtonaisia pussukoita ja nyssäköitä tulisi välttää, jotta omat tavarat pysyvät paremmin tallessa eivätkä sekoitu muiden tavaroiden kanssa.

Pakkaa tavarasi aina vedenpitävästi. Tähän tarkoitetut kuivapussit ovat tässä erinomaisia, mutta esimerkiksi jätesäkit tai muoviset ostoskassit toimivat myös tähän tarkoitukseen. Vaatteet kannattaa pakata useampaan pussiin käyttötarkoituksen mukaan (esim. yläosat, alaosat ja alusvaatteet erikseen, tai vaikkapa ulkovaatteet, sisävaatteet ja aluskerrastot erikseen), jotta ne löytyvät helpommin. Myös makuupussi, elektroniikka/sähkölaitteet ja kaikki muu, minkä et halua kastuvan, tulee pakata vedenpitävästi.

Tavaroita, joita tarvitaan usein päivän aikana tai jotka ovat muuten hyvä olla helposti saatavilla kuten puukko, ruokailuvälineet ja taskulamppu kannattaa laittaa rinkan päällä tai sivuilla oleviin pienempiin taskuihin.

Kuva: Jenny Nikula

Mitä mukaan leirille?

Kaikkien leiri sujuu paremmin mukavissa ja tarkoituksenmukaisissa varusteissa. Olemme listanneet alle tärkeimmät ja yleisimmät varusteet kesä- ja talvileireille. Joka leirille julkaistaan myös oma varustelista, joka on laadittu nimenomaan kyseistä leiriä ajatellen.

Kesäleirille:

  • vaihtovaatteita kaikiksi leiripäiviksi
  • lämmintä vaatetta illoiksi (verkkarit tai collegehousut ja fleecepaita tai huppari)
  • yöpuku
  • hattu
  • sadevaatteet ja saappaat
  • makuupussi ja -alusta
  • pyyhe ja uikkarit
  • ruokailuvälineet kangaspussissa (haarukka, veitsi, lusikka, muki, lautanen; ei posliinia tai muuta rikkoutuvaa)
  • vesipullo
  • hygieniavälineet
  • henkilökohtaiset lääkkeet
  • taskulamppu
  • istuinalusta
  • puukko

Talvileirille lisäksi:

  • talvimakuupussi ja paksumpi makuualusta, mikäli yöpyminen ulkona teltassa (vaihtoehtoisesti myös kaksi kesämakuupussia sisäkkäin ja kaksi makuualustaa päällekkäin)
  • lämpimät vedenpitävät talvikengät
  • lämpimät ulkovaatteet
  • lämpimiä aluskerrastoja
  • sisävaatteet (voivat olla myös ulkovaatteiden alla oleva kerrasto)
  • hanskat ja pipo
  • vaihtovaatteita, -hanskoja, -pipoja ja -sukkia märkien tilalle
Miten pukeutua kylmemmillä keleillä?

Järkevästi valitut arkivaatteet ja arkivarusteet toimivat myös partioleireillä ja retkeillessä ja vastaavasti monet retkivaatteet ovat myös käytännöllisiä arkivaatteita viileämmillä ja kylmillä tai sateisilla keleillä. On kuitenkin tärkeää huomata, ettei arjen ulkoiluun riittävä pukeutuminen usein riitä partioleireillä, sillä leiriolosuhteissa ulkona ollaan pääasiassa aivan koko päivä. Kylmillä ja märällä kelillä sään vaikutus korostuu arkiulkoiluun verrattuna.

Syksyn ja kevään viileämmillä ja usein kosteilla keleillä, sekä talven kylmillä keleillä kerrospukeutuminen on ehdoton ykkönen lämpimänä pysymisessä.

Aluskerroksen tarkoituksena on pitää iho kuivana. Tätä varten parhaiten toimivat ohuet tekniset tai merinovillaiset kerrastot. Syys- ja kevätkeleillä usein pelkkä t-paita tai ohut pitkähihainen riittää.

Aluskerraston päälle puetaan lämpökerros, jonka tehtävänä on nimensä mukaisesti pitää lämpimänä. Syys- ja kevätkeleillä pelkkä ohut fleece tai villapaita usein riittää. Lämpimimmillä talvikeleillä villapaita ja verkkari-housut ovat riittävät, kun taas kylmemmillä keleillä kannattaa pukea useampi lämmin kerros päällekkäin.

Lämpökerroksen päälle puetaan ulkokerros eli kuorikerros, jonka tehtävänä on suojata tuulelta, vedeltä ja talvella lumelta. Kuivilla kevätkeleillä ja talvipakkasilla hengittävät kankaiset ulkohousut ja -takki ovat parhaat, sillä vedenpitävyyttä ei tarvita. Sateen sattuessa sadevaatteet voi aina laittaa erikseen päälle. Suojakeleillä ja syyssateilla vedenpitävyys on ehdoton ominaisuus housuissa ja takissa. Talvella paksut toppavaatteet kastuvat väistämättä, eikä niitä saa nopeasti kuivatettua. Useampi lämmin kerrasto yhdistettynä ohueen vedenpitävään kuorikerrokseen on siis käytännöllisempi verrattuna paksuihin lämpimiin toppavaatteisiin.

Nämä kolme kerrosta riittävät useimmiten liikkeellä ollessa, mutta illemmalla kelien kylmetessä tai tauoilla ja ruokailujen yhteydessä on hyvä olla näiden lisäksi vielä lisäkerros, eli esimerkiksi syksyllä ylimääräinen villapaita ja toiset ulkohousut ja talvella toppatakki ja toppahousut, jotka voi laittaa tauon ajaksi ulkokerroksen alle tai päälle lisälämmikkeeksi.

Jalat kylmenevät helposti vaikka muuten olisi lämpimästi vaatetta, joten kenkiin tulisi mahtua useat paksut sukat. Vedenpitävät kengät ovat ehdoton varuste lähes kaikilla keleillä. Irroitettavalla vuorella olevat kumisaappaat tai kengät ovat loistava jalkinevalinta kosteille ja kylmemmille keleille. Mikäli vettä tai lunta pääsee saappaan tai kengän sisään, vuoren saa tällöin irti kuivumaan ja vuoreton saapas tai kenkä kuivuu nopeasti.

Jalkojen lisäksi kädet kylmettyvät helposti, erityisesti märkinä. Tämän vuoksi on tärkää pakata monet vaihtohanskat mukaan, jotta kastuneiden tilalle saa aina uudet kuivat. Kylmemmillä keleillä useammat hanskat päällekkäin ovat ehdoton ratkaisu. Vedenpitävyys on sinänsä mukava ominaisuus hanskoissa, mutta koska käsillä tehdään jatkuvasti kaikkea, aivan kaikki hanskat kastuvat ennenpitkää. Kylmillä keleillä paksut rukkaset ovat lämpimät, mutta partiolainen tekee usein jotain käsillään, joten niiden lisäksi tulisi olla mukana esimerkiksi työhanskat tai muut sormikkaat, joilla pystyy käyttämää käsiään ilman että tulee heti kylmä.

Pää tulee suojata lämpimällä pipolla ja kaula kaulahuivilla, kaulurilla, yhdellä tai useammalla tuubihuivilla.