Vinkkejä ryhmänjohtajille
Tälle sivulle on koostettu ryhmänjohtajille tärkeitä tietoja, vinkkejä ja hyödyllisiä linkkejä, joista löytyy tietoa ja materiaaleja ryhmänjohtamisen tueksi. Pyörää ei tarvitse aina keksiä uudelleen, kun voi hyödyntää valmiita materiaaleja ryhmän kokouksessa.
Kuva: Karoliina Koliseva / SP
Ryhmänohjaajan käsikirja
Ryhmänohjaajan käsikirjassa on runsaasti neuvoja ja vinkkejä, joiden avulla löydät oman tapasi johtaa. Ryhmänohjaajan käsikirjan löydät sähköisenä alla olevasta linkistä.
Partion päämäärä ja arvopohja
Partio on kasvatustoimintaa, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten kasvua heidän yksilölliset ominaispiirteensä huomioon ottaen. Päämääränä on persoonallisuudeltaan ja elämäntavoiltaan tasapainoinen, vastuuntuntoinen, aktiivinen sekä itsenäisesti ajatteleva paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön jäsen.
Kuva: Tussitaiturit / SP
Partioihanteet, joihin lupauksessa sitoudutaan, lisääntyvät ikäkausien myötä.
- Sudenpennut: kunnioittaa toista ihmistä, rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä
- Seikkailijat: kunnioittaa toista ihmistä, rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä, olla luotettava
- Tarpojat: kunnioittaa toista ihmistä, rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä, olla luotettava, rakentaa ystävyyttä yli rajojen
- Samoajat: kunnioittaa toista ihmistä, rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä, olla luotettava, rakentaa ystävyyttä yli rajojen, tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen,
- Vaeltajat: kunnioittaa toista ihmistä, rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä, olla luotettava, rakentaa ystävyyttä yli rajojen, tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen, kehittää itseään ihmisenä, etsiä elämän totuutta
Partiomenetelmä
Partiomenetelmä vastaa kysymykseen, miten partiossa päästään päämäärään. Kaikkien osien tulee olla mukana partiotoiminnassa. Tämän ei tarvitse toteutua tietenkään joka hetki, vaan partiomenetelmä näkyy toiminnan kokonaisuudessa, kuten leirin ohjelmassa tai ryhmän toimintasuunnitelmassa.
Työkalu partiomenetelmän toteutumisen seuraamiseen ryhmänjohtajalle: Partiomenetelmätyökalu
Kuva: Suomen partiolaiset
Partio-ohjelma
Partiotoiminnan sisältöä ohjaa partio-ohjelma. Se sisältää pakollisia ja valinnaisia aktiviteetteja jokaiselle ikäkaudelle, jotka ovat räätälöity ikäkauden piirteiden mukaisesti niin, että partion arvot ja tavoitteet toteutuvat partio-ohjelmaa seuraamalla.Partio-ohjelman löydät partio-ohjelma.fi sivulta. Sivulta löydät jokaisen ikäkauden partio-ohjelman rakenteen, aktiviteetit ja tavoitteet selostettuna auki.
Ryhmänjohtajien tueksi on paljon materiaalia: mm. oppaat kunkin ikäkauden johtajille, mallitoimintasuunnitelmia, toimintavinkkejä kaikkiin aktiviteetteihin, kuukauden aktiviteetit ja vanhojen partio-ohjelmien materiaaleja. oteutusvinkkien soveltaminen ja yhdistely on täysin sallittua! Omia vinkkejä on myös mahdollista jakaa edelleen muille. Partio-ohjelma-sivulta voi aina tarkistaa mitä kaikkea ikäkauden ohjelmaan tai yksittäisiin aktiviteetteihin kuuluikaan, kaikkea ei tarvitse muistaa ulkoa. Selvitä myös, löytyykö omasta lippukunnasta valmista ohjelmamateriaalia säilöttynä talteen johtajien käyttöön.
Partion ikäkaudet
Ikäkausi | Piirteitä | Kasvuhaasteita | Partion vastaukset kasvuhaasteisiin |
Sudenpennut (7-9 v) | Innokkuus Reippaus Mielikuvitus Herkkyys Riehakkuus Yksipuolinen maailmankuva | Tarvitsee jatkuvaa ohjausta, apua ja tukea Harjoittelee ryhmään kuulumista Motivoituu konkreettista asioista Harjoittelee itsestään ja tavaroistaan huolehtimista | Akelan tehtävänä on tehdä sudenpentu näkyväksi laumassa Saa paljon merkkejä ja kohtuullisen nopeasti Toiminta retkellä ja luonnossa |
Seikkailijat (10-12 v) | Toimeliaisuus Neuvokkuus Itsekontrolli Oikeudenmukaisuus Yhteistyö | Tarvitsee selkeät säännöt ja mallit Harjoittelee pienryhmässä toimimista On kiinnostunut ja halukas kokeilemaan | Aikuinen tai vaeltajaikäinen sampo kykenee ohjaamaan selkeillä ohjeillaan Joukkue jakaantuu toimimaan pienemmissä ryhmissä Retkeily- ym. peruspartiotaitoja painotetaan |
Tarpojat (12-15 v) | Spontaanius, innostuminen Hämmennys Suojautuminen Herkkänahkaisuus, arkuus Lyhytjänteisyys Mielialojen vaihtelu | Murrosikä, minä-kuva ja sosiaalisuus murroksessa Psyykkinen taantuma vie voimavaroja, tarvitsee rauhaa keskittyä Tarvitsee vertaisia, muutamaa vuotta vanhempaa esikuvaa sekä aikuista tueksi mielialan vaihteluissa Tyttöjen ja poikien kehityserot suurimmillaan, vastakkainen sukupuoli kiinnostaa | Sosiaalisesti helppoa toimintaa: tuttu ryhmä, ei yksin esille Ei painosteta uusien asioiden opetteluun vaan ennemminkin vanhojen taitojen syventämiseen ja laajentamiseen Oma vartio, samoajaikäinen johtaja ja aikuinen luotsi Tytöt ja pojat eri vartioissa |
Turvallisuusohjeet
Meidän partiolaisten tulee kaikessa toiminnassa muistaa vastuumme ja velvollisuutemme. Partiojohtajina vastuullemme on uskottu eri taustoista tulevia partiolaisia, lapsia ja nuoria. Turvallinen partiotoiminta edellyttää yhtenäisiä käytänteitä ja ohjeita, joita noudattamalla toiminta on kaikille osallistujille mahdollisimman turvallista ja mukavaa. Partiotoiminnassa noudatetaan Suomen Partiolaisten turvallisuusohjeita, jotka löydät alla olevasta linkistä.
Kokouksen suunnittelu
Partiokokoukset noudattavat yleensä melko samaa rakennetta. Kokous alkaa alkurituaalilla (esim. huuto) ja alkuleikillä (energian purkaminen). Sitten käydään läpi kokouksen ohjelma ja aloitetaan varsinainen aktiviteetti. Kokouksen päättää hiljentyminen ja loppurituaali (esim. sisaruspiiri). Rutiinit kokouksessa helpottavat suunnittelua ja tuovat lapsille turvallisuuden tunnetta ja helpottavat johtamista. Johtajan on helpompi vetää kokous ilman häiriöitä, kun ryhmäläiset tietävät sen kulun, esimerkiksi että lopussa leikitään, joten vetkuttelu lyhentää leikkiaikaa.
Kokousten sisällöstä sovitaan pääpiirteisesti jo kevät- tai syyskauden toimintasuunnitelmaa tehdessä. Kokouksen tarkempi suunnittelu ja valmistelu kannattaa aloittaa viimeistään edellisen kokouksen yhteydessä. Tällöin on ryhmän johtajat ovat samassa paikassa ja on myös helppo tarkistaa onko kololla esimerkiksi tarvittavat välineet kokoussuunnitelmia varten. Mikäli kokous vaatii erikoisempia valmisteluja (esim. vieraan pyytäminen, retki muualle, erityisiä välineitä käytössä), tulee nämä valmistelut aloittaa jo aiemmin, useampi viikko ennen itse kokousta.
Vinkkejä kokousten aktiviteettien suunnitteluun löydä alta.
Ryhmäytyminen
Ryhmäytyminen tarkoittaa sitä, että uusi ryhmä tutustuu toisiinsa, on vuorovaikutuksessa keskenään ja kasvattavat keskinäistä luottamusta. Ryhmäytyminen alkaa ensimmäisestä tapaamisesta ja jatkuu vielä pitkään. Pelkästään nimeltä tunteminen ei riitä, vaan ryhmän tiivistyminen ottaa aikaansa ja ryhmänohjaaja voi vaikuttaa ryhmäytymisen sujumiseen esimerkiksi erilaisilla leikeillä, tekemisillä ja keskusteluilla. Tärkeintä on, että jokainen ryhmässä olija tuntisi olonsa mukavaksi ja turvalliseksi.
Ryhmäytymisleikkejä ja -harjoituksia löydät mm. näiltä sivuilta: tamaelama.fi, mahis.info, leikkipankki.fi, nuortennetti.fi
Ohjelma- ja leikkivinkkejä
Partiossa käytetään leikkejä moneen tarkoitukseen. Leikki on lapselle ominainen toimintamuoto. Leikkiessä opitaan taitoja, kehitetään havainnointikykyä, oivalletaan sekä koetaan onnistumisen hetkiä. Leikki tyydyttää seurallisuuden tarvetta, luo yhteenkuuluvuuden tunnetta ja opettaa ymmärtämään sosiaalista vuorovaikutusta. Leikki viihdyttää ja keventää tunnelmaa. Eri tilanteisiin ja tarkoituksiin soveltuvat eri leikit. Leikkejä löytyy mm. näiltä sivuilta: leikkipaiva.fi, leikkipankki.fi, oppijailo.fi, partio-ohjelma.fi
Marttojen nettisivuilta löytyy kattavasti ja moniin teemoihin liittyen tietoa ja ohjeita, joita voi hyödyntää myös partiossa. Tietoa löytyy mm. ruoanlaitosta, puutarhanhoidosta ja hyötykasveista, kodintöistä, rahankäytöstä, varautumisesta ja käsitöistä.
Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) nettisivuilta löytyy tietoa ja toimintavinkkejä lasten ja nuorten kanssa työskenteleville mm. mediakasvatuksesta, kiusaamisen vastaisesta työstä, turvallisesta harrastusryhmästä ja tulevaisuustaidoista. MLL:n nuortennetti-sivulla on tietoa nuorille ja nuorten kanssa toimiville eri teemoista kuten seksuaalisuudesta, kiusaamisesta, ihmissuhteista ja koulusta ja töistä.
Ahtisaari-päivien tavoitteena on tehdä konfliktinratkaisusta kansalaistaito. Ahtisaari-päivät tarjoaa kouluille erilaisia työkaluja, kuten opetusmateriaaleja, joiden avulla käsitellä konflikteja ja niiden ratkaisua.
Mediataitoviikko on mediakasvatuksen oma teemaviikko, joka tarjoaa ammattilaisille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille inspiraatiota oman työn ja osaamisen kehittämiseen. Vuosittaisen teemaviikon sisällöt ja tapahtumat tarjoavat tietoa ja uusia ideoita mediakasvatuksen toteuttamiseen ja mediataitojen vahvistamiseen. Mediataitoviikon materiaalit löydät täältä.